Ağız Kanseri-Oral Kanserler

Ağız bölgesinde oluşan ağız kanserleri ağız içinde, ağız tabanında, damakta, yanakta oluşabilir ve ağız kanseri olgularının %75’inde ana neden alkol ve sigara olarak kabul edilmektedir.

agiz-kanseri

Ağız kanserleri yanak, yanak içi, ağız boşluğu, dudak, dil, alt ve üst çene alveoler mukozası, damak, dil, ağız tabanı ve boğaz bölgesiyle sınırlandırılmış alanda görülen kanserler olarak anlaşılmaktadır.

Ağız kanserlerinin 1/3’ü boğaz bölgesini tutarken geri kalan 2/3’lük bölüm ağız boşluğunu tutmaktadır. Ağız kanserleri tüm kanser olgularının %2-4 arası bir bölümünü oluştururlar.

Ağız Kanseri, oral kanser olgularının %75’inde ana neden alkol ve sigara olarak kabul edilmektedir.

Kanserin birçok türünde olduğu gibi yine tedaviden en fazla faydayı sağlamak, oral kanserin vücudun diğer kısımlarına yayılmasını önlemek ve yüzde oluşabilecek şekil bozuklukları ile konuşma zorluğunu engellemek amacıyla erken teşhis önemlidir.

Uzun süredir ağızda bulunan ve geçme belirtisi göstermeyen şişlik ve lekeler, ağız içi veya dudaktaki ağrı vermese de iyileşmeyen herhangi bir çatlak, şişlik veya ülser ağız kanseri için ilk belirti olabilir.

Gelişen bir tümör ağrı vermeyebilir ancak yayılarak kanamaya sebep olabilecek ülserler oluşturabilir. Dil kanseri çoğunlukla acı verir ve dilin anormal bir şekilde sert ve bükülmez olmasına neden olur. Düzgün konuşma veya yutkunma zorluğu ve uyuşma hissi görülebilir. Ağız içinde sürekli beyaz lekeler (lökoplaki) veya kırmızı lekeler (eritroplaki) ortaya çıktığında bu lekeler öncü kanser lezyonları olabilir.

Bir miktar tütünü ağızda bir noktada uzun süre tutmak da çok tehlikelidir. Bu durum çoğunlukla öncü kanser koşulu olarak kabul edilen lökoplakiye neden olur.

Ağız kanserinin gelişimini tetikleyen diğer faktörler arasında özellikle sert alkollü içkiler olmak üzere aşırı alkol tüketimi ilk sıralarda yer alır.

Alkol ve sigarayı bir arada kullanma, sigara dumanındaki kanser üreten maddelerin vücuda alınması alkol ile daha da arttığından, alkol ve sigara dumanının bir araya gelmesi ağız kanserlerinin oluşumunda önemli bir nedendir.

Yerine oturmayan takma dişler, özellikle dişler pürüzlü veya sivri uçlu olduğunda yetersiz bakım yapma, dişteki herhangi bir keskin kenardan ötürü dilin sürekli tahriş olması da ağız kanserlerine neden olabilecek faktörler arasında sayılabilir.

Bir ay içerisinde geçmeyen ağızdaki herhangi bir şişlik veya doku değişikliği doktora bildirilmelidir. Lezyonun direkt muayenesi veya küçük bir biyopsi teşhisi koydurabilir.

Ağız Kanserinin boyutunu belirlemek ve kemikleri veya diğer bölgeleri etkileyip etkilemediğini öğrenmek üzere Bilgisayarlı Tomografi veya MR taramaları faydalı olabilir.

Tedavi genelde tüm kanserli dokuların cerrahi müdahale ile çıkartılması, radyoterapi, kemoterapi ya da bu yöntemlerin hep birlikte kullanılmasından oluşur. Bu tedavilerden birine ya da bunların çeşitli kombinasyonlarına tümörün cinsine, hastalığın ve hastanın durumuna göre karar verilmektedir. Yine bu tedavilerin sıralaması da çeşitli durumlarda değişiklik gösterebilmektedir.

Ağız kanserleri erken tedavi edildiğinde iyileşme olasılığı yüksektir. Ameliyat sonrasında yumuşak dokuda veya deride bir takım rekonstrüktif ameliyat gerçekleştirmek veya kemikleri protezler ile değiştirmek gerekli olabilir. Tedavide ağızları değiştirilen hastaların onarıcı dişçilik, konuşma terapisi ve beslenme danışmanlığı hizmeti almaları gerekebilir. Tedavi sonrası konuşmaları veya görünümleri değişen kişiler için psikolojik destek de gerekli olabilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

damak-kanseri
Damak Kanseri

Damak Kanseri ağız kısmında sert damak denen en ileri bölümü ile yumuşak damak denile…

Devamını Oku
bademcik-kanseri-tonsil-kanseri
Bademcik Kanseri-Tonsil Kanseri

Bademcik kanseri (tonsil kanseri) geç bulgu veren kanser çeşitlerindendir ve boyundak…

Devamını Oku
boyun-kanseri
Boyun Kanseri

Boyun kanserlerinin tedavisinde radyasyon onkolojisi bilim dalı çok önemli bir rol oy…

Devamını Oku